Environment, Resources, and Food

Code Cours
2223-ESPOL-ENVIR-EN-2001
Langue d'enseignement
FR, EN
Ce cours apparaît dans les formation(s) suivante(s)
Responsable(s)
Raymond FREMPONG
Période

Présentation

Objectifs


Les objectifs :


- Analyser la diversité et la complexité des interactions entre les sociétés humaines et l’écosystème planétaire


- Comprendre les processus globaux (climat, biodiversité, activités humaines, etc.) et leurs mécanismes, et comment ils affectent et interagissent avec nos sociétés


- Evaluer les transformations en cours et ses effets sur la gouvernance



Présentation

Session 1: Climate change: The age of extremes



Session 2: Biodiversity: The 6th mass extinction event?



Session 3: Pollution: How do artificial elements disrupt our planet?



Session 4: The end of the fossil fuels? The energy dilemma



Session 5: Metals and minerals: Past, present and future



Session 6: Forests: Heritage, forestry and role in global ecology



Session 7: Agriculture and water: Shaping a sustainable governance



Session 8: Fisheries policies: Depletion, management mechanisms and sustainable practices



Session 9: Feeding the world: Dietary changes, technology and civilizational milestone




Modalités

Évaluation
Examen : coeff. 100

Ressources